המחשבה לפתוח את החברה בקפריסין, עוברת בראשם של לא מעט בעלי חברות ישראליות, בוודאי לכאלה שהשירותים והמוצרים שהם מציעים ופעילותם, יכולה לצמוח מפנייה לפלח השוק הבינלאומי.
קפריסין היא אמנם מדינה קטנה ומונה כמיליון ורבע תושבים, אך ההזדמנויות העסקיות שהאי מציע הן עצומות. חברות בינלאומיות גדולות כמו חברות פורקס, גוגל, אמדוקס ומייקרוסופט כבר הבינו את ההזדמנות והקימו שלוחה של החברות שלהן בקפריסין, וליתר דיוק באזור המסחרי של לימסול. הממשל הקפריסאי מעודד השקעות זרות באי ומעניק הטבות יוצאות דופן ליזמים שבוחרים להשקיע ולפתח את האי. תהליך הקמת החברה, לרוב הוא תהליך פשוט ומהיר שמסתיים תוך מספר ימים. אין בכוונת הממשל הקפריסאי להקשות על היזמים הישראליים והזרים.
לא מעט בעלי חברות ישראליות רוצים לחסוך כסף. עלות ניהול חברה בישראל היא מהיקרות בעולם ומס החברות עומד היום על 23% כפול ממס החברות בקפריסין. שיעור מס החברות בקפריסין הינו מן הנמוכים בעולם ויכול להגיע לכ-10% בלבד בנוסף, הוא אינו מוטל, בדרך כלל, על הכנסות פסיביות של החברה. (הכנסה פסיבית שונה מהכנסה פעילה והכנסות מתיקי השקעות במגוון דרכים. הכנסה פסיבית מוגדרת בדרך כלל כזרם של הכנסה שנצבר עם מעט מאמץ, והיא נקראת הכנסה פסיבית פרוגרסיבית כאשר יש מעט מאמץ אשר נדרש מן הפרט המקבל את ההכנסה הפסיבית על מנת להגדיל את זרם ההכנסות. דוגמאות להכנסה פסיבית כוללות הכנסות מהשכרה וכל פעילות עסקית שבה בעל הרווחים אינו משתתף באופן מהותי במהלך השנה. כגון הכנסות מדמי שכירות, הכנסות מתמלוגים, מדיווידנד ומריבית, מדמי מפתח וכדומה)
לקפריסין רשת רחבה של אמנות מס עם מדינות שונות בעולם אשר מבטלות או מפחיתות משמעותית את שיעורי ניכוי המס במקור על דיבידנדים, ריביות ותמלוגים המשולמים ממדינות אלו. לציין שנכון לרגע זה, ישראל אינה נמנית בין המדינות המקיימות אמנת מס עם קפריסין, יחד עם זאת, מדברים על אמנת מס בסוף שנת 2024 או תחילת 2025 . אמנות אלו מונעות כפל מס ביותר מ- 34 מדינות כך שאת החיסכון באופן מידי. מתכננים לחלק דיבידנדים או לשלם תמלוגים ורווחי הון? בקפריסין לא תחויבו במס בגינם (למעט בעסקאות מקרקעין המצויים בשטחי קפריסין).
קפריסין חתומה עם מדינות רבות בעולם על אמנות למניעת כפל מס שמונעות גביית כפל מס על הכנסות שונות, ומונעות או מפחיתות את שיעורי ניכוי המס על דיבידנדים, תמלוגים וריביות ששולמו במדינות החתומות. יש לציין כי ישראל וקפריסין טרם חתמו על אמנה למניעת כפל מס, אך בימים אלה ממש עומלות שתי המדינות על גיבוש האמנה וכתיבתה. משום שלא קיימת עדיין אמנת מס בין שתי המדינות, היתרון הגלום במס החברות הנמוך למשל, יכול להפוך לחיסרון, כך שאם תוכח שליטה בחברה מישראל ולא מקפריסין, תחויב החברה במס כפול- 23% לישראל, ו-12.5% לקפריסין. מכאן, עולה חשיבות ההיוועצות במומחים בתחום על מנת לבצע תכנון מס נכון להפחית את השיעורים החייבים במס.
מאחר וקפריסין חברה באיחוד האירופי, אם תרשמו בה את חברתכם תוכלו גם אתם ליהנות מפטור ממע"מ על כל עסקאות הסחר שתבצעו בתוך מדינות האיחוד וכן מהטבות נוספות. אופן רישום החברה בקפריסין בלא תלות בסוג החברה אותה תבחרו להקים (ראו בהמשך), תוכלו להגיש בצורה מקוונת באמצעות מערכת ההגשה האלקטרונית של רשם החברות.
לרישום חברה בקפריסין יתרון משמעותי מאוד והוא שקפריסין חברה באיחוד האירופי, כך שהיא פועלת תחת תקנות סחר ומס שמתואמות עם מדינות חברות אחרות. המשמעות היא שעבור עסקאות B2B בין חברות בתוך האיחוד האירופי, חל לעתים קרובות במנגנון המע"מ "חיוב הפוך", מה שיכול לפשט את תהליך המיסוי. בנוסף, הנחיות האיחוד האירופי מכוונות למנוע מיסוי כפול על רווחים המועברים בין מדינות, מה שמייעל מאוד את ניהול ההשקעות ברחבי האיחוד האירופי.
לבקשה יש לצרף מספר מסמכים אודות החברה:
תזכיר תקנון החברה מתורגם לשפה היוונית חתום על ידי בעלי המניות
טופס רישום הצהרת מעסיקים לגיוס עובדים.
העתק תעודת זהות או דרכון או תעודת רישום תושב זר של המעסיק.
העתק תעודת ההתאגדות ותעודת הדירקטוריון (במקרה של חברה בע"מ).
העתק הסכם שותפים ותעודת רישום שותפות (במקרה של שותפות).
מידע אודות הדירקטורים ובעלי המניות של החברה ועוד….
בנוסף תידרשו למינוי של נציג מקומי, מען קפריסאי והגשת דוחות שנתיים לרשויות, אם האנונימיות חשובה לכם, תוכלו לשמור על סודיות זהותם של בעלי המניות בחברה ולא לחשוף את שמותיהם. רשות המיסים הישראלית שמה לה למטרה לעקוב אחר בעלי החברות שמבקשים להישאר אנונימיים ועלולה לדרוש מהממשל הקפריסאי לחייב אתכם במיסים שונים, אך בעזרת עורך דין ורו"ח / יועץ מס שמומחים בתחום החברות, הכוונה משכילה תוכלו למזער את חבות המס לממשל הקפריסאי והישראלי.
רישום מקוון או רישום בבנק הדואר
על מנת להירשם יש לשלם אגרה בגובה 165 יורו, או 235 יורו במקרה של חברה ללא הון מניות. התשלום יתבצע באשראי בלבד.
אם בחרתם שלא לרשום את החברה בצורה מקוונת, תוכלו להגיש את הבקשה גם בדואר. לבקשה זו יש לצרף את אותם המסמכים הרלוונטיים, בנוסף למסמך המעיד על כתובת המשרד הרשום של החברה, מידע אודות הדירקטורים הראשונים, מזכירות החברה ועוד.
האגרה ברישום בדואר היא 165 יורו, ובמקרה ונדרש הליך מזורז יש לשלם אגרה נוספת של 100 יורו, כאן תוכלו לשלם במזומן, בצ'ק או באמצעות העברה בנקאית.
פנייה אל רשם החברות
למרות שמדובר בתהליך מהיר ופשוט יחסית, הוא לא חף לגמרי ממורכבות וסיבוכים. לא מעט דברים עשויים להשתבש אם לא ננהל את התהליך בהתאם לדרישות ולחוק הקפריסאי, שנשען כמובן על חוקי הרגולציה הבריטית. עורך דין טוב ישראלי או קפריסאי יהיה חייב ללוות את התהליך מול רשם החברות, כדי להבטיח שהתהליך אכן יהיה מהיר ויעיל. ראשית יש לרשם החברות ולכונס הנכסים הרשמי בקשה לאישור שם החברה ולצרף את כל המסמכים הרלוונטיים. תפקידו של עורך הדין הוא ללוות ולסייע בהכנת כל המסמכים הנדרשים ופתיחת חשבון הבנק כדי להכין את השטח לקראת התאגדות החברה. לאחר הגשת כל מסמכי הבקשה לרשם ותשלום האגרות הנלוות, התהליך יוצא לדרך. ככל שלא יהיו טעויות או מסמכים חסרים, תונפק לכם תעודת התאגדות תוך תקופה שלרוב לא תעלה על 10 ימים.
סיום רישום החברה ברשויות המיסים ופתיחת חשבון בנק קפריסאי
כל החברות הנרשמות בקפריסין נדרשות להירשם ברשות המיסים ולקבל מספר זיהוי מס ומספר רישום במע"מ ובביטוח הלאומי, ממש כמו בישראל. המעסיקים מחויבים בביצוע הפקדות לקרנות ביטוח לאומי, פיצויי פיטורין, ימי חופשה ופיתוח משאבי אנוש עבור כל אחד מהעובדים ששכרו , ההפקדות לא יפחתו מ-200 אירו לשבוע או 700 אירו לחודש.
כחלק מהגשת הבקשה לפתיחת החברה, יהיה עליכם לנסח בזיכרון דברים, את תקנון החברה, מסמך בעלי מניות והסכם מייסדים. עורך הדין המלווה אתכם יבחן את המסמכים לפני ההגשה ויוודא כי העסק עומד כעת בכל הדרישות על מנת להקים חברה באופן חלק וללא סיבוכים מיותרים. בכל מקרה, כדי למסור את תקנון החברה, יהיה עליכם להחתים עורך דין בעל רישיון מטעם לשכת עורכי הדין בקפריסין.
סוגי חברות בקפריסין
הקמת חברה ופעילות עסקית בקפריסין יכולה להתבצע במסגרת סוגים שונים של ישויות עסקיות, שהבולטות ביניהן בקפריסין הן:
חברה פרטית בערבון מוגבל לפי מניות – Offshore זהו סוג החברה הנפוץ ביותר בקפריסין, חבות המשקיעים בחברה כזו מוגבלת, לפי תקנון החברה, לסכום המניות שבבעלותם. מספר בעלי המניות המינימלי בחברה הוא אחד ומספר בעלי המניות המקסימלי הוא 50, והיא אינה יכולה להציע לציבור את מניותיה.
חברה מהסוג הזה תהייה רלוונטית למי שאינו בעל אזרחות אירופאית, מהסיבה שישנה אפשרות לפתיחת חברה פרטית כלומר חברה בינלאומית בבעלות זרים (מי שאינם אזרחי קפריסין). כך משקיעים זרים עושים בה שימוש מבלי שיהיה צורך בנוכחות ממשית שלהם בקפריסין.
חברה ציבורית בערבון מוגבל לפי מניות – בחברה מהסוג הזה, חבות המשקיעים בחברה מוגבלת, על פי תקנון החברה, לסכום המניות שבבעלותם. מספר בעלי המניות המינימלי בחברה ציבורית חייב להיות לפחות שבעה, והיא רשאית להזמין את הציבור לקנות ממניותיה. ההון המינימלי (המונפק) של חברה ציבורית הוא 25,629 יורו.
חברה בערבון מוגבל בערבות ללא הון מניות – לחברה כזו אין הון מניות והשותפים בה פועלים כערבים ולא כבעלי מניות. לפי תקנון החברה, אחריותם מוגבלת עד לסכום אותו התחייבו להעביר לטובת חובות החברה במקרה של פירוקה.
חברה בערבון מוגבל בערבות עם הון מניות – לחברה כזו יש הון מניות ולפי התקנון שלה חבות השותפים בה מוגבלת לסכום המניות שבבעלותם ועד לסכום שהשותפים התחייבו להעביר לטובת חובות החברה במקרה של פירוק. חברה כזו יכולה להיות הן פרטית והן ציבורית, כאשר חברה ציבורית יכולה להציע לציבור הרחב את מניותיה.
חברת השקעות הון משתנה (VCIC) – המיוחד בסוג זה של חברה היא שלפי תקנון החברה למניות יש ערך משתנה במקום ערך נקוב. חברה כזו יכולה להתאגד רק לאחר קבלת רישיון מרשות ניירות הערך הקפריסאית (CySec) לפעול כקרן השקעה קולקטיביתCIF) )
חברה כזו יכולה להיות הן ציבורית והן פרטית, בהתאם לסוג קרן ההשקעות הקולקטיביות שתיקח חברת השקעות משתנה כזו UCITS, AIF, AIFLNP, RAIF)).
מספר השותפים בחברה פרטית יכול לנוע בין מינימום בעל מניות אחד עד מקסימום של חמישים בעלי מניות. בחברה ציבורית ישנה דרישה רק למינימום של בעל מניות אחד.
Non-domicile Status (Non-dom)
קפריסין גובה מיסים על "הכנסות אישיות" בשלושה ערוצים שונים :
א. מס הכנסה אישי Tax Income Personal מוטל על כל מי שנחשב תושב מס של קפריסין, על
ההכנסה שלו מכל מקום בעולם , למעט ההכנסה שלו מרווחים פאסיביים בגין דיווידנדים חלוקת רווחים מחברות שהוא שותף בהן ו income interest רווחים הוניים / ריבית וגם על מי שאינם תושבי מס של קפריסין, על רווחים מסוימים המופקים בשטח האי.
ב. היטל בטחון Contribution Defence Special או SDC מוטל אך ורק על תושבי מס של קפריסין בגין רווחים פאסיביים שהם מקבלים , מכל מקום בעולם מרווחים פאסיביים בגין דיווידנדים חלוקת רווחים מחברות שהוא שותף בהן ו Income interest וגם על הכנסה מהשכרה של נכסים למגורים שבבעלותם- תשלום שהוא מעבר למס הכנסה.
ג. היטל בריאות GHS מוטל על כל תושב מס של קפריסין בגין כל הכנסה שיש לו, מכל מקום בעולם
ומוטל גם על מי שאינו תושב מס של קפריסין, אך מייצר הכנסה באי לדוגמא : ישראלי שאיננו מתגורר
בקפריסין, אך יש לו דירות באי, שאותן הוא משכיר. עקרונית, כל אדם שמתגורר באי יותר מ 183 ימים בשנה קלנדרית נחשב כ "תושב מס" של קפריסין וצריך על פי חוק, להוציא Number Identification Tax ולדווח על הכנסותיו לרשויות המס של קפריסין. אנשים רבים לא עושים זאת בעיקר פנסיונרים ואנשים עם הכנסה פאסיבית מחו"ל אבל באופן רשמי זה החוק.
כעקרון, אין בקפריסין מיסוי על "רווחי הון", חוץ מאשר רווח המופק ממכירתו ש ל נכס נדל"ני בקפריסין עצמה. יש פטור מלא ממס על רווחים מהשקעות בבורסה, קריפטו, קרנות הון סיכון וממכירת נדל"ן בחו״ל מחוץ לקפריסין.
כדי לעודד זרים בעלי אמצעים לבוא לגור באי ולהשקיע בו את כספם, החליטה ממשלת קפריסין
להעניק פטור של 17 שנים, מכל המיסים של ה SDC לזרים שאינם ממוצא קפריסאי. פטור זה נקרא Domicile Non או בקיצור Non-dom כלומר אנשים : שמקום התושבות המקורי שלהם איננו באי.
מה זה אומר מבחינתו של אזרח ישראלי, העובר להתגורר בקפריסין ?
תוכל להקים חברה בע"מ בקפריסין ולמשוך רווחים ב 0% מס, בתנאי שאינך מושך משכורת – אלא רק דיבידנדים. עדיין תצטרך לשלם 2.65% על כל הכנסה שאותה תמשוך בגין היטל בריאות GHS אך לא מדובר בסכומים גבוהים. חברה שתירשם בקפריסין ותספק שירותים ללקוחות בישראל, תוכל לחסוך המון כסף תחת סעיף חסכון במיסים.
12.5% מס חברות + 0% מס על משיכת רווחים + 2.65% היטל בריאות על כל משיכת רווחים לחשבון האישי – לא כולל רווחים של החברה שנשארו בחשבון החברה ולא חולקו. כמובן שרצוי מאוד לאותם ישראלים לנתק את תושבות המס שלהם בישראל, שהרי אין טעם לחסוך במס בקפריסין, רק כדי לשלם אותו בארץ.
.ישנם עוד "בונוסים" משמעותיים שניתן ליהנות מהם בתור מי שנחשבים Non-dom כמו לא לשלם SDC על הכנסה מהשכרה של נכסי מגורים שבבעלותכם רק מס הכנסה.
איך מקבלים את הפטור ?
אדם שבא לגור בקפריסין וקיבל אשרה המעניקה לו את הזכות לגור באי, צריך להנפיק מרשות המיסים Tax Identification Number וזה לא משנה על איזו אשרה הוא נמצא באי. לאחר מכן הוא יכול לבקש באמצעות רואה החשבון הקפריסאי שלו, את ה Domicile Non שלו.
כדי לעשות זאת, יש לספק הוכחה שאביו של מבקש הבקשה איננו יליד קפריסין – כלומר שהמבקש איננו "ממוצא קפריסאי", באמצעות אחד מהמסמכים הבאים :
– תעודת לידה של אביו של המבקש, ממשרד הפנים, בעברית ואנגלית + חותמת אפוסטיל מבקשים לקבל בעברית ובאנגלית כדי לחסוך הוצאות תרגום.
– אם אביו של המבקש לא נולד בישראל , אפשר להוציא "תמצית רישום" ממשרד הפנים, לעשות לה
תרגום ולשים חותמת אפוסטיל ממשרד החוץ בירושלים.
– אם אביו של המבקש נפטר, אפשר להוציא "תעודת פטירה" ממשרד הפנים, לעשות לה תרגום ולשים חותמת אפוסטיל ממשרד החוץ בירושלים.
למדריך המלא למשקיע המתחיל בקפריסין – לחצו כאן