האם קפריסין בטוחה לישראלים?

בין ישראל ובין הרפובליקה של קפריסין מתקיימים יחסים דיפלומטיים מלאים וחמים במיוחד וזאת לצד ניהול קשרים פוליטיים, צבאיים, כלכליים ותרבותיים ענפים בין שתי המדינות. כדאי לדעת שיש לישראל שגרירות רשמית בניקוסיה ולקפריסין יש שגרירות רשמית בתל אביב ובנוסף, בין המדינות יש קו גבול ימי שנקבע ב-2010. היחסים החמים בין המדינות הושפעו מיחסי טורקיה-ישראל ומיחסי טורקיה-קפריסין.
בשנת 1974 נחלק האי קפריסין לשניים, לחלק הצפוני ולחלק הדרומי וזאת עקב פלישה טורקית והשתלטות על חלקו הצפוני של האי. במשך שנים ארוכות, הקרבה שבין טורקיה לישראל הקשתה על התחממות היחסים בין ישראל לקפריסין ולתקופה מסוימת גרם לתמיכתה של קפריסין בפלסטינים (כמובן שכיום עמדתה השתנתה) כיום, הסובלנות וההכלה הגדולה שיש לקפריסאים כלפי הישראליים, היא בעקבות ההזדהות, בעיקר עכשיו בעקבות מלחמת חרבות ברזל, הקפריסאים מגנים בפרהסיה כל ביטוי לאלימות ואגרסיביות כלפי ישראלים ונשיא קפריסין ביקר בישראל בחודש הראשון למלחמה על מנת להביע תמיכה והזדהות.

החל משנת 2000, ולאורך שני העשורים האחרונים, היחסים בין ישראל וקפריסין היוונית התחממו אף יותר וזאת בין היתר בעקבות גילויים של שדות נפט וגז באזור הימי שבין שתי המדינות, אשר מוביל לשיתוף פעולה עתידי של השתיים בניצולם הכלכלי, כפי שהוצהר על ידי בכירים בשתי המדינות.

קפריסין היוונית, היא מהמדינות הבטוחות והסובלניות ביותר בעולם, והסיבה לכך היא המדיניות הבריטית הנהוגה במדינה, המעודדת השקעות זרות באי. הקפריסאים מבינים היטב את מדיניות המיסוי שמפעיל הממשל, על מנת לגייס לאי משקיעים מהעולם בכלל ומישראל בפרט. הקפריסאים מורגלים מאוד למהגרים מכל העולם, ממדינות מזרח אירופה, אנגליה, ישראל, וסין. עשרות אלפי ישראלים מצאו עצמם טסים לאי הקרוב להירגע, לנתק את הילדים מהזוועות. הם התקבלו באהבה ובחיבוק גדול בבתי חב"ד בפאפוס, בלימסול ובלרנקה, והשתלבו בחיי הקהילות היהודיות באי. חלקם אפילו החליטו להגר ולהתחיל תהליך רילוקיישן לשהות קבועה באי. אין בעיה לדבר בעברית בכל אזורי האי לרבות בערים הגדולות, בכפרים, בעיירות ובהרים סביב, כמעט ולא תמצאו בקפריסין היוונית תקריות אנטישמיות או שלטים / הפגנות כנגד ישראלים.

האי המאופיין בתרבות עשירה ומגוונת, המשלבת מזרח ומערב, ידידותיות במיוחד לישראלים. חיי היומיום בקפריסין היוונית מציעים איזון מושלם בין עיר לטבע, תוך שמירה על סטנדרט גבוה של שירותים ותשתיות. קרבתה הגיאוגרפית לישראל מאפשרת מעבר קל ונוח, הן למטרות תיירות והן לרילוקיישן, מה שהופך אותה למקום שמושך אלפי ישראלים בכל שנה שחולמים לחוות אורח חיים אירופאי מבלי להרחיק מהבית. החיים בקפריסין היוונית מציעים יתרון תרבותי ייחודי, במיוחד לישראלים, האי המשלב בין תרבות יוונית-קפריסאית לצד תרבויות מערביות, יוצר מגוון תרבותי עשיר. הקהילה הגדולה של הישראליים המתגוררים בקפריסין, מקבלים את המהגרים / המשקיעים הישראליים בפתיחות ובחיבוק רחב, ומסייעים להם להשתלב בפעילויות חברתיות, באירועים תרבותיים ובהתארגנויות קהילתיות, מה שמאפשר לישראלים להרגיש בבית תוך כדי שהם חווים תרבות חדשה ושונה.

בנוסף לכך, ישראלים מוצאים בקפריסין סביבה פתוחה ומקבלת לגוונים תרבותיים שונים. האי מושך אנשים מרחבי העולם, והקהילה הבינלאומית מעשירה את החוויה התרבותית. ישראלים המתגוררים בקפריסין נהנים מהזדמנות להכיר תרבויות חדשות, להרחיב את הראייה העולמית שלהם וליצור קשרים חברתיים משמעותיים.

בהשוואה לישראל, קפריסין מציעה רמת חיים גבוהה בעלויות נמוכות מישראל. עלויות הדיור בקפריסין נחשבת לנמוכה יחסית בהתחשב באיכות הנכסים והמיקומים המבוקשים. בל נשכח את עלויות המחייה היומיומיות: אוכל, תחבורה, דלק ושירותים, כל אלה נמוכים באופן יחסי למחיר שאנחנו הישראליים משלמים כאן.

המלחמה השפיעה על ביקוש הנכסים להשקעה בקפריסין, כרגע מחירי הנדל"ן לא עלו כתוצאה מהביקושים הגבוהים. (כרגע הישראלים פוחדים להשקיע את כספם, כי הם לא יודעים מה יהיה מחר)
סביר להניח שאחרי המלחמה, כשישקע האבק, יגבר עוד יותר הביקוש לדירות בקפריסין ועליית מחירי הנדל"ן תהייה מתבקשת.

כל חברות התעופה הישראליות מפעילות טיסות סדירות לקפריסין, בשל המלחמה, שדה התעופה בו תנחתו יהיה בלרנקה (כרגע שדה התעופה בפאפוס סגור, כמו גם הטיסות מחיפה לקפריסין מושהות).

לסיכום, שיתוף הפעולה בין קפריסין לישראל הוא עמוק מאד ומתבטא בקידום אינטרסים משותפים, כלכליים, צבאיים ואזרחיים. בתחומים כלכליים, צבאיים ואזרחיים, הם מאוד אמפטיים אלינו ומגנים כל ביטוי של אגרסיביות ותוקפנות כלפי ישראלים.

קבצים להורדה

קישור לפודקאסט

תיאום שיחה אישית