ישראלים בעלי נכסים וחברות בקפריסין היוונית – שימו לב, אתם על הכוונת !
רשות המסים פתחה במבצע לאיתור נכסים ותחייב תשלומי מס עד גובה של 50%!
בתקופה האחרונה פנו בעלי עסקים ובעלי חברות בקפריסין למשרדי עורכי דין וזאת לאחר שקיבלו פניות מרשות המיסים, בין היתר נדרשו להצהיר אל נכסים והכנסות באי. בעקבות מלחמת "חרבות ברזל" ובעקבות קופת המדינה המתרוקנת ובמסגרת המאבק בהעלמות מס והון שחור, רשות המסים פתחה במבצע לאיתור נכסים, הכנסות וחברות של ישראלים בקפריסין שלא מדווחים על הכנסותיהם בטענה כי החברות הם תושבי האי, בעוד שבפועל הם לא ניתקו את תושבותם הישראלית. בשנים האחרונות הפכה קפריסין ליעד אטרקטיבי, בין היתר הודות למדיניות מס שזיכתה אותה בכותרת – אחד ממקלטי המס האחרונים בעולם. הקורונה, ובהמשך המחלוקת סביב הרפורמה המשפטית, חיזקו את מגמת הרילוקיישן, וגם מלחמת "חרבות ברזל" הטתה את הכף עבור רבים, ובזמן שהעניין הישראלי באי גובר, כך גם עניינה של רשות המסים. הרשות מחפשת עסקים שמנוהלים על־ידי שותף או שניים ישראלים, המעסיקים כמה עובדים בקפריסין, שולטים ומנהלים את החברה מישראל.
הכנסה שנתית עד 19,500 יורו פטורה ממס, הכנסה מעל סכום זה חייבת במס בשיעור מס פרוגרסיבי מ־20% עד 35%, כאשר השיעור הגבוה ביותר חל על הכנסה העולה על 60 אלף יורו. משקיע שגר בקפריסין ואינו תושב, כמו ישראלים רבים, לא חייב במס על הכנסות מחו"ל, זאת ועוד, אותו משקיע נהנה מאפס מס על רווחים הנובעים מסילוק השקעות או מניות, אגרות חוב ואופציות, בנוסף, עובד שהיה תושב חוץ ועבר לקפריסין וכרגע עובד בחברה קפריסאית, זכאי לפטור ממס הכנסה על 50% מהשכר בקפריסין למשך עשר שנים.
שיעור מס החברות בקפריסין עומד על 12.5% ועם הכוונה נכונה, הוא יכול להגיע אף ל 2.5%, תוסיפו לכך שאין מיסוי על משיכת דיבידנד, קפריסין הפכה למקלט מס מבוקש ולגיטימי עבור משקיעים ואנשי עסקיים ישראלים שזיהו את הפוטנציאל ואת סכומי הכסף שהם יכולים לחסוך הן במיסוי והן במחירי הנדל"ן, והכל במרחק של 40 דקות טיסה מישראל. על־פי הערכות, בין 10-20 אלף ישראלים מתגוררים בקפריסין, כאשר רבים מהם לא עברו להתגורר באי אך פועלים בו בתחומי ההייטק, הפינטק, הפורקס והשקעות הנדל"ן.
נדל"ן עלול להיחשב לעסק
ברשות המסים בוחנים ישראלים שמנהלים עסקי נדל"ן בקפריסין ומחזיקים במספר נכסים מניבים, מוכרים וקונים נכסים ונהנים מרווחי שכירות או השבחה. במידה ויתברר שהם לא ניתקו את התושבות הישראלית שלהם, ייתכן שהם ייתפסו כמי שמנהלים עסק בחו"ל ולא עומדים בקריטריונים של רכישת נכס להשקעה. שימו לב שבמקרה כזה, שיעור המס עלולים להגיע ל־50%.
קפריסין, שהפכה בחמש השנים האחרונות ליעד השקעה פופולרי בעקבות מדיניות המס האטרקטיבית של הממשל הקפריסאי. לא מעט חברות מנהלות ושולטות בחברות קפריסאיות מישראל, חברות אלו נמצאות בסכנת מיסוי של 50%. קפריסין הפכה ליעד אטרקטיבי להשקעות ולרילוקיישן וזו הסיבה שנדלקה הנורה האדומה ברשות המסים בישראל, שפתחה במבצע לאיתור נכסים, הכנסות וחברות של ישראלים שעליהם טוענת רשות המיסים שיש לשלם עבורם מס בארץ. רשות המיסים החלה לבדוק את קשרי הישראלים עם קפריסין, ובין היתר בוחנת את מספר הטיסות של אנשי העסקים, מספר כניסות ויציאות מישראל וכן מצליבה מידע על חברות שמקום התאגדותן במדינה בה שיעורי מס נמוכים, גם של ישראלים וגם של ישראלים לשעבר. האת הנתונים אוספת רשות המיסים במסגרת חילופי מידע עם מדינות שונות, במטרה לחשוף את הקשר הישראלי לחברות בקפריסין דרך שרשרת חברות מרחבי העולם.
בין ישראל לקפריסין עדיין אין אמנת מס
בנוסף למדיניות המס הנוחה, קפריסין חתומה על 65 אמנות מס המעניקות שיעורי ניכוי מס במקור מופחתים על דיבידנדים, ריבית, תמלוגים ופנסיה מחו"ל, אנחנו בישראל עדיין לא חתומים על אמנה כזו מול קפריסין, והתוצאה היא שלרשות המיסים אין מידע על נכסים והכנסות של הישראלים. ישנן כוונות לערוך אמנה למניעת כפל מס – אך בפועל, האמנה לא קיימת. בגלל הטיסה הקצרה, יזמים ישראליים יכולים בקלות לנהל עסק בקפריסין ולהמשיך לגור בארץ.
על פי חוקי מדינת ישראל, תושבי ישראל נדרשים לשלם מס על כלל הכנסותיהם, בין אם ההכנסות הינן מישראל, או ממדינה אחרת. תושבי חוץ נדרשים לשלם מס בישראל רק על הכנסות שהופקו בה, ולכן, חברות זרות, גם אם כל המניות שלהן בבעלות ישראלית, נהנות מפטור ממס בגין הכנסות בחו"ל. יחד עם זאת, בחוק נקבעו הוראות שהגדירו מתי ישלמו מיסים בעלי השליטה הישראלים, ובין היתר נקבע כי כאשר השליטה והניהול נעשים מישראל, אז החברה לא תיהנה מפטור מתשלומי המס. לאחרונה משרד האוצר ורשות המיסים פרסמו הצעת חוק שמקשיחה את הכללים להכרה בחברה זרה שבשליטת תושב המדינה ככזאת שהכנסותיה הופקו בחו"ל, ולכן לא חייבת במס בישראל. ההצעה טרם עברה את שלבי החקיקה. גם אם אותן חברות לא מנוהלות מישראל, עדיין ניתן לטעון כי יש להן נוכחות משמעותית בארץ לאור המעורבות של בעלי המניות שהינם תושבי ישראל ומוטב לבעלי השליטה הישראלים שיסדירו את ענייניהם כראוי מול רשות המסים בישראל.
משקיעים ישראליים חייבים לפעול בחוכמה, לדעת את חוקי המס הישראליים והקפריסאיים ולפעול על פי הכללים הנדרשים, וזאת כדי להימנע ממצבים לא נעימים מול רשויות המס. את כל התהליכים של ההשקעות ופתיחת החברות יש לעשות "על פי הספר" עם עורך דין המומחה בתחום, יועצי מס ורואי חשבון המודעים היטב לחוקי המיסוי וחוקי החברות בשתי המדינות.
מוזמנים לפנות אליי כדי שאקשר אתכם ללא עלות עם אנשי הקשר המתאימים.
למדריך המלא למשקיע המתחיל בקפריסין – לחצו כאן