מהו תו התקן האירופי לבנייה בקפריסין?

בשנים האחרונות, קפריסין שמה יותר ויותר עדיפות לקיימות סביבתית במדיניות הנדל”ן שלה לרבות יוזמות רגולטוריות, כגון יישום תקןAlmost Zero Energy Buildings (NZEB)  המחייב סטנדרטים גבוהים של יעילות אנרגטית עבור מבנים חדשים. אמצעים אלה לא רק מפחיתים את ההשפעה על הסביבה, אלא גם משפרים את ערך הנכס ומושכים משקיעים בעלי מודעות סביבתית ובעלי בתים המחפשים פתרונות ירוקים. יתר על כן, הממשלה השיקה יוזמות לעידוד השימוש במקורות אנרגיה מתחדשים, כגון פאנלים סולאריים ומערכות גיאותרמיות, בפיתוחי נדל”ן על מנת לדחוף אנשים לבחור באפשרויות של נכסים מיד שנייה וכדי להפחית את ההשפעה הסביבתית של מבנים חדשים ולשפר את הערך והמשיכה לטווח ארוך לרכישת נכסים מיד שנייה .
על ידי יישום ועדכון מתמשך של מדיניותה, ממשלת קפריסין מבטיחה פיתוח שוק נדל”ן מאוזן, ואטרקטיבי, ככל שהאי ממשיך להתפתח כיעד נדל”ן מרכזי באירופה, הממשל מציב לא מעט אתגרים הדורשים ניהול זהיר להשגת האיזון בין רגולציה לגמישות שמטפח באופן שיטתי מגזר נדל”ן תוסס ועמיד.

חברת ESPON  הממומנת במשותף על ידי האיחוד האירופי, מספקת מחקר ודוחות על מדיניות תכנון מרחבי ברחבי אירופה לרבות בקפריסין ומציעה תובנות לגבי ההנחיות ניתוחים השוואתיים של פרקטיקות תכנון עירוניות, שיכולות להשפיע לרעה על אזורים עירוניים מרכזיים כמו ניקוסיה, לימסול ופאפוס, ולשלוט בהיצע ובביקוש בשוק הנדל”ן.

ממשלת קפריסין מפעילה מדיניות תקנות בניה ותכנון עירוני בקביעת נוף הנדל”ן בקפריסין, כמו גם בהכתבת שימושי הקרקע ודפוסי הפיתוח, תקנות אלה מבטיחות כי השימוש בקרקע יהיה אופטימלי, תוך איזון בין שטחי מגורים, תשתיות, מסחר ופנאי להפרדה הולמת ושליטה בצפיפות המבנים וזמינות השירותים הציבוריים וזאת על מנת לשמור על הסדר ולנהל את הצמיחה העירונית למרות שתקנות תכנון מחמירות יכולות לעיתים להאט פרויקטים של פיתוח ולהגדיל את העלויות ליזמים.

בסוף שנת 2017 הוגדר תו תקן חדש לבניה בקפריסין, הדורש מהקבלנים ומהיזמים בניה באיכות אירופאית . היעדר תקני הבנייה המחמירים גם בעניין רעידות אדמה ושימור אנרגטי (איטום ובידוד) לפני שנת 2017 ולפני הכנסת תו התקן האירופאי, הייתה שחלק ניכר מהבתים נבנו בבידוד נמוך מה שגרם לרטיבויות, עובשים וקורוזיה. זו גם הסיבה שקשה מאד למצוא נכסי יד 2 משנת 2018 ומעלה, נכסים משנת 2018 ומעלה יתומחרו כבר במחיר הדומה לנכסים חדשים מהקבלן, על אף שמדובר ביד-2

היעדר בניה בשיטות בידוד מיטביות, ההוצאות השוטפות על חימום וקירור היו גבוהות באופן משמעותי, בנוסף לכך שעלויות החשמל מלכתחילה גבוהות בקפריסין וקיים חשש מוצדק מהוצאות כפויות נוספות הקשורות להתאמות אנרגטיות שדורש השלטון המקומי וביחס לדרישות האיחוד, דבר שיגרום לעלות יקרה משמעותית למ”ר.

לקפריסין היסטוריה ארוכה ועשירה של ארכיטקטורה, מטכניקות מסורתיות מוקדמות ששילבו חומרים טבעיים כמו אבן וחמר לוויסות הטמפרטורה והלחות, דרך אמצעי הצללה טבעיים שיספקו קירור טבעי ועד עיצובים מודרניים חדשניים. בשנים האחרונות קפריסין אימצה טכניקות בנייה ידידותיות לסביבה וחסכונית באנרגיה, חומרי בניין ייחודיים ועיצוב ידידותי המשלב את החוץ עם הפנים, כתוצאה מכך הפך האי למוביל בתנועת הבנייה הירוקה.

כיום, יזמים וקבלנים מבינים את המשמעות האדריכלית וממשיכים להתפתח, הם בוחנים באופן מתמיד חומרים וטכנולוגיות חדשניות כדי ליצור מבנים שהם לא רק חסכוניים באנרגיה וידידותיים לסביבה אלא גם אסתטיים ופונקציונליים לחיים מודרניים וכוללים בין השאר מבנים מתקדמים מבחינה טכנולוגית, חדשנות ומודעות גוברת לצורך להפחית את פליטת הפחמן ולהפחתת ההשפעה של שינוי האקלים וזו בעזרתה של הממשלה שהטמיעה תקנות ותמריצים לקידום שיטות בנייה ומחייבת מבנים חדשים לעמוד בתקני יעילות אנרגטית, בעוד שהממשלה מספקת סובסידיות והטבות מס עבור התקנת מערכות אנרגיה מתחדשת וציוד חסכוני באנרגיה.

ההתפתחות של שיטות בנייה חסכוניות באנרגיה בקפריסין מונעת על ידי שילוב של מספר גורמים וביניהם תקנות ממשלתיות, כוחות שוק ודרישת צרכנים לשיטות בנייה ידידותיות לסביבה. ככל שתעשיית הבנייה ממשיכה להתחדש ולהתפתח, כך נראה התקדמות נוספת בשיטות בנייה חסכוניות באנרגיה בקפריסין, כשהמפתחות לכך הם שילוב של מערכות אנרגיה מתחדשות כגון אנרגיה סולארית ושימוש בלוחות פוטו-וולטאיים לייצור חשמל, אוורור טבעי וגגות ירוקים, זאת לצד שימוש בחיישנים ובמערכות אוטומציה למיטוב צריכת האנרגיה ולמזעור בזבוז תוך הקפדה על שימוש בחומרים ממוחזרים והפחתה משמעותית של הפסולת.

אסטרטגיות עיצוב פסיביות מנצלות משאבים טבעיים כמו אור שמש, רוח ועצים כדי לווסת את הטמפרטורה והתאורה של הבניין, תוך הצבה אסטרטגית של חלונות ושימוש בהתקני הצללה, עיצוב סולארי פסיבי המאפשר חימום וקירור טבעיים. אוורור טבעי מסתמך על תנועת האוויר דרך הבניין כדי לקרר אותו, מה שמפחית את הצורך במיזוג אוויר. בנוסף, גגות ירוקים מספקים בידוד למבנים, מפחיתים את צריכת האנרגיה, סופגים מי גשמים ומפחיתים את הנגר. יישום טכניקות בנייה ידידותיות לסביבה מביאה יתרונות רבים לסביבה, לדיירים ולכלכלה. מבנים חסכוניים באנרגיה מפחיתים את פליטת גזי החממה וחוסכים במשאבים. הם מקדמים איכות אוויר פנימית טובה יותר ומשפרים את בריאותם ורווחתם של הדיירים. יתרה מכך, הם יכולים להיות חסכוניים בטווח הארוך, ולהפחית את עלויות התפעול לבעלי בניינים ולדורות הבאים.

בנוסף, השימוש בחומרי בידוד, כגון פוליסטירן מורחב- EPS  עזר להפחית את צריכת האנרגיה על ידי שיפור הביצועים התרמיים והפחתת איבוד החום. בנוסף, השימוש בחומרים בעלי פליטה נמוכה, כגון צבע תרכובת אורגנית נמוכה-  VOC תרם לשיפור איכות האוויר בתוך הבית, יצירת סביבות חיים בריאות ונוחות יותר.

לא רק בענף הנדל"ן קפריסין מקפידה על חיסכון אנרגטי, זוהי האסטרטגיה הלאומית שמטרתה לקדם צמיחה כלכלית תוך הגנה על הסביבה ושמירה על משאבי הטבע. האסטרטגיה חלה על מגזרים שונים וביניהם אנרגיה, תחבורה, חקלאות ותיירות, תוך התמקדות בהפחתת פליטת גזי חממה וקידום מקורות אנרגיה מתחדשים.

היתר בנייה ופיקוח
לפני רכישת דירה בקפריסין, חשוב לבצע בדיקת נאותות יסודית לקביעת מצב היתר הבנייה של הנכס / הפרויקט, כלל המידע נמצא בעירייה המקומית או מחלקת התכנון והוא יכלול את היתרי הבנייה, התוכניות האדריכליות, וכל היתר נוסף הנדרש לנכס. היתר זה מעניק אישור לביצוע פעולות בניה או שיפוץ, בזמן אמת, הוא ישמש כהוכחה לכך שהפרויקט המוצע עומד בכל תקנות הייעוד, חוקי הבנייה ותקני הבטיחות. בעת רכישת דירה בקפריסין, חיוני לוודא כי לנכס יהיה היתר בנייה תקף ועדכני להבטחת חוקיות ותאימותו.

היתר הבנייה הוא לא רק דרישה חוקית, אלא הוא גם מהווה הגנה להשקעה שלכם ומבטיח שהנכס שאתם רוכשים עומד בכל תקני הבנייה והתקנות הדרושים, ומבטיח את ערכו וסחירותו לאורך זמן. זהו היבט מכריע בכל פרויקט בנייה בקפריסין, המבטיח שתהליך הבנייה עומד בתוכניות המוסכמות, המפרטים ותקני האיכות. הפרויקטים מחויבים לעמוד בתקנות הבנייה של קפריסין ולקבל את ההיתרים הדרושים לפני שניתן יהיה להתחיל בתהליך הבנייה שיאושר אל ידי הרשויות מקומיות.

הפרויקטים בקפריסין חייבים לעמוד בתקנות הבריאות והבטיחות המקומיות, שמטרתן להגן על עובדים, מבקרים באתר ונכסים שכנים מפני סכנות פוטנציאליות, לרבות בקרת איכות הכוללת מעקב ובדיקה של תהליך הבנייה על מנת לוודא שהביצוע, החומרים והטכניקות בהם נעשה שימוש עומדים בתקני האיכות שנקבעו. בדיקות סדירות של מפקח הבנייה יסייע בזמן אמת לזהות ולתקן כל חריגה מהמפרט המוסכם.

לאורך כל תהליך הבנייה, חיוני לשמור על רישומים ותיעוד מדויקים, לרבות היתרים, דוחות בדיקה, דוחות התקדמות ושרטוטים , תיעוד זה יהיה חיוני להתייחסות עתידית, כמו גם לקבלת היתרי האכלוס הדרושים עם השלמת הפרויקט.